Frågor kring grävarbete, kablar och nätavgift
En dukt är ett plaströr som skyddar själva fibern i marken. Dukten ska grävas ner mellan fastighetsgränsen och den fastighet som ska anslutas.
Ja, vi eller vår entreprenör ser till att du får rätt mängd dukt för att kunna förbereda din del av grävarbetet mellan fastighetsgränsen och den fastighet som ska anslutas. Tänk på att fastighetsgräns och tomtgräns inte alltid är densamma.
Ingår det i ditt avtal så tar vi hand om det. Om grävningen till fastighetsgränsen inte ingår i priset går det utmärkt att låta en extern entreprenör göra jobbet. Du kan också välja att gräva ner dukten (kabeln) själv.
På egen tomt behöver grävdjupet vara 30 cm.
Ut med vägar på landsbygd och glesbygd behöver grävdjupet vara 50 cm.
På åkermark ska grävdjupet vara 90 cm.
Rännan du gräver behöver inte vara bredare än att dukten får plats. På kundprojekteringsbesöket (vår genomgång hos dig), utgår vi från din tomt och fastighet, för att ta fram den bästa lösningen för dig.
Du kan vara lugn – vi har absolut inte glömt bort dig. Ibland väljer entreprenören att gräva i en annan turordning än efter hur fastigheterna ligger. Det kan tyckas märkligt men är helt enligt grävlagets plan och du kommer att kontaktas när din fastighet står på tur.
När vår entreprenör besöker dig, ett så kallat kundprojekteringsbesök, går ni igenom var avlämningspunkten kommer att ligga, hur många meter dukt du behöver till ditt grävarbete och var dukten ska grävas ner. Innan projektet startar kan vi inte säga exakt var avlämningspunkten kommer att placeras.
Det är viktigt att du tar reda på om det finns kablar nergrävda och i så fall var på tomten. Det kan exempelvis vara kablar för ytterbelysning eller slingan till robotgräsklipparen. Om du är osäker, hör av dig till dem som dragit kablarna och be dem märka ut var de ligger. Tänk på att, om det är en entreprenör som ska gräva på din mark, är det ditt ansvar som fastighetsägare att märka ut var de kan gräva och var de inte kan gräva. Om du inte har gjort det och en kabel grävs av, är det du som tar kostnaden.
- Ett personligt kundprojekteringsbesök då entreprenören kommer hem till dig och ni tillsammans går igenom möjligheterna för din tomt och fastighet.
- Grävarbetet på din mark ingår i vissa fall. I ditt avtal med oss ser du vad som gäller för just dig.
- Håltagning i fastighetens yttervägg eller torpargrund.
- Installation av tjänstefördelare.
En färdiginstallerad fiberanslutning tillhör fastigheten. Som fastighetsägare äger du tjänstefördelaren och du ansvarar för fiberslangen (dukten) och fiberdragningen inom fastigheten. Om du säljer fastigheten ska fiberanslutningen överlåtas och den nya ägaren får teckna ett nytt avtal med oss på Halmstads stadsnät. Vill den nya ägaren inte ha fiber säger du bara upp avtalet med oss.
I avtalet med oss på Halmstads stadsnät ingår en grovåterställning av tomten. Det innebär att vi lägger tillbaka det vi har grävt upp förutom stenbelagd yta. Du kan också läsa mer på sidan ”Allt om grävarbeten”.
Nätavgiften är till för att bekosta underhåll av fibernätet, för att du ska kunna sköta bankärenden, handla och jobba hemifrån på ett bra och säkert sätt. Underhåll av fibernätet kan exempelvis vara nödvändiga uppgraderingar, förberedande säkerhetsarbete och övervakning. Vi byter kostnadsfritt ut din tjänstefördelare i samband med en del uppgraderingar som vi behöver göra. Notera att du som fastighetsägare får stå för reparationskostnaden om du själv har orsakat skadan på tjänstefördelaren. Vi tar också hand om reparationen av skadade fiberkablar.
Hur mycket du betalar varje månad beror på om du bor i tätort eller på landsbygden. I tätort kostar nätavgiften 125 kronor i månaden och på landsbygden 165 kronor i månaden.
Är jag uppkopplad?
Halmstads stadsnät fiberansluter fastigheter inom Halmstads kommun. Vi ser också till att tjänsteleverantörer kan leverera sina tjänster över vårt fibernät. Exakt hur anslutningen går till varierar lite mellan olika typer av fastighetsägare.