• Anslut dig
  • Beställ tjänst
  • Om oss
  • Driftinfo
  • Kundservice
  • Frågor och svar
  • Felanmälan
  • Dokument
  • Kontakta oss
  • Filmer
  • Nyhetsarkiv
  • Fiberanslutning av villor
  • Tillhandahåller ni kanalisation för fiberkabel?
    Enligt avtalet tillhandahåller vi 23 meter dukt. Entreprenören ser på kundprojekteringsmötet om mer dukt behövs. Det kan komma att faktureras separat.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Vad händer om jag flyttar?
    Ska du sälja din fastighet, meddela mäklaren att fiber finns i fastigheten och att du vill att köparen övertar avtalet. För att göra en överlåtelse av ditt avtal kan du göra på följande sätt: 1) Använd dig av vår e-tjänst för överlåtelse av ditt avtal, det gör du HÄR. Köparen av din fastighet kan använda vår e-tjänst för övertagandet av avtalet.
    2) Kontakta oss för en överlåtelseblankett och ett nytt avtal till köparen. Ring antingen kundtjänst 035-19 29 80 eller skicka e-post till för att få överlåtelseblankett och nytt avtal. Det är den som står på avtalet som får månadsavgiften på faktura till sig.
    Senast uppdaterad 2020-04-20 14:33:00
  • Grävlaget har grävt förbi min fastighet, men det är ännu ingen som kontaktat mig. Är jag bortglömd?
    Ingen kund med avtal i ett pågående projekt kommer att bli bortglömd. Alla kommer att bli kontaktade, men i olika ordning. Ibland väljer entreprenören att tillfälligt gräva förbi en tomt, vilket kan vara på grund av många olika anledningar. Grävning sker alltså inte alltid enligt turordning. Det betyder inte att du kommer att bli bortglömd.
    Senast uppdaterad 2018-12-19 16:27:00
  • Var på tomten kommer ni att gräva in dukten?
    Vi kan tyvärr inte meddela före ett projekt startar var vid tomtgränsen vi kommer att gräva in på er tomt. Var avlämningspunkten vid tomtgränsen placeras är beroende av många olika faktorer. På kundprojekteringsmötet (ert hembesök) kommer ni tillsammans med entreprenören att gå igenom var på tomten vi kommer att gräva ner dukten.
    Senast uppdaterad 2018-12-19 16:31:00
  • Kan jag få hjälp att gräva på tomten?
    I det fall när grävning på tomten inte ingår i priset kan vi inte hjälpa till men det går det bra att kontakta en extern entreprenör.

    Är du osäker var ledningar i marken går på din tomt så be i så fall berörda parter att komma och märka ut var de ligger. Det är fastighetsägaren ansvar att meddela entreprenören var ev kablar finns på tomten, exempelvis för ytterbelysning, gräsklipparslinga etc.
    Senast uppdaterad 2020-10-07 16:45:00
  • Hur djupt ska jag gräva?
    Om du gräver själv så gäller följande:

    Grävdjup på egen tomt: 30 cm
    Grävdjup utmed vägar: 50 cm (gäller landsbygd och glesbygd)
    Grävdjup utmed åkermark: 90 cm

    Bredden på rännan du gräver behöver inte vara bredare än att dukten går ner.

    På kundprojekteringsbesöket, det hembesök, alla avtalskunder får går man igenom förutsättningarna på din tomt och i din fastighet.
    Senast uppdaterad 2020-10-07 16:47:00
  • Vad ingår i anslutningsavgiften?
    I avtalet ingår:
    • Ett personligt kundprojekteringsbesök , entreprenören kommer hem till er och går igenom förutsättningarna på er tomt och i er fastighet.
    • Eventuellt grävning på tomt, ta reda på vad som gäller för just ditt avtal.
    • Håltagning i yttervägg eller torpargrund.
    • Installation av tjänstefördelare.
    • Du får 1000/1000 Mb/s i nätkapacitet för 125 kr/månad inom tätort resp 165 kr/månad utanför tätort.
    • 3 månaders uppsägningstid.

    Senast uppdaterad 2020-12-07 08:53:00
  • Vem äger anslutningen?
    En slutförd fiberanslutning blir fast egendom och tillhör fastigheten. Ägandet tillfaller fastighetsägaren. Fastighetsägaren äger tjänstefördelaren och ansvarar för dukten och fibern på dess tomt. Säljer man sin fastighet behöver man säga upp/överlåta fiberanslutningen och den nya ägaren får teckna ett nytt avtal med Halmstads stadsnät.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Vad är en efteranslutning?
    Om du missat att skicka in avtalet före stoppdatum för ett aktuellt område eller om du bort i redan uppkopplat område, men just din fastighet inte är fiberansluten. Kan det i många fall gå att fiberansluta fastigheten i efterhand, en så kallad efteranslutning.

    Kontakta oss om du är intresserad av en efteranslutning - skicka din uppgifter till

    Tjänsterna som ni köper tillkommer alltid. Läs mer om tjänsteleverantörerna och deras tjänsteutbud under Beställ tjänst.
    Senast uppdaterad 2020-10-08 09:48:00
  • Hur sker återställningen av gator?
    I avtalet med Halmstads stadsnät ingår grovåterställning på tomten. Det innebär att vi återställer med befintliga massor. För mer detaljerad information se dokumentet Återställning på tomten enligt avtalet.
    När det gäller återställning av gatorna och trottoarer grovåterställer vi dem så snart vi kan. Inga större schakt ska stå öppna en längre tid. Återställningen sker inte förrän hela området är färdiginstallerat. Bor man, så man får sin installation utförd tidigt, kan man uppleva att det tar länge innan återställningen sker.
    Enligt de bestämmelser som finns är det tillåtet att förvara återanvändbart material i området.
    På gator som var asfalterade tidigare kommer vår entreprenör att asfaltera igen. Det kan dock ta lite tid innan asfalten är på plats. Gruset som används som underlag måste sätta sig innan asfalteringen görs. Det går inte heller att asfaltera på vintern. Asfaltering kan ske vår, sommar och höst. Inget område kommer ”bli glömt” när det gäller återställning. Vi ber om överseende med att det inte alltid kan göras omgående p.g.a väder, kyla och andra omständigheter.

    Under fliken Anslut dig hittar du ditt område. Om du bor i område ”där vi jobbar aktivt” ser du vilka entreprenörer som har uppdraget både kring schakt och återställning på gator och tomter just där du bor. Om du bor i ett redan uppkopplat område går det inte att se vilken entreprenör som var i området när det grävdes där.

    När ett område är avslutat görs alltid en slutbesiktning av området. På den besiktningen finns det med representanter från Halmstads kommun, Halmstads stadsnät och entreprenören. Det händer att kommunen ”tar över återställningen”. Det sker om kommunen vill göra ett större arbete eller kommer att göra ytterligare arbeten efter fiberinstallationen. I dessa fall kan vi inte påverka återställningen tidsmässigt.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Fakturafrågor
  • Vilken period avser fakturan?
    Faktureringen för villakunder sker kvartalsvis i mars, (fakturaperiod jan-mars) juni, (fakturaperiod april-juni) september, (juli-september) december, (oktober-december)
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Behöver jag betala månadsavgiften även om jag inte använder anslutningen?
    Du kan säga upp avtalet med Halmstads stadsnät AB gällande din anslutna fastighet. Det är tre (3) månaders uppsägning som gäller och då stänger vi fiberporten. Ingen månadsavgift utgår därefter.
    Observera att önskar du öppna/aktivera porten igen så debiteras en aktiveringsavgift på 1 295 kronor om det sker av samma fastighetsägare. Om det har skett ett ägarbyte efter uppsägning debiteras aktiveringsavgift 495 kronor.

    Senast uppdaterad 2020-10-08 09:50:00
  • När får jag min faktura gällande min anslutningsavgift?
    Din faktura skickas till dig först när din anslutning är klar att använda, dvs när installationen i din villa är slutförd.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Kan jag teckna mig för autogiro eller e-faktura?
    Ja, Halmstads stadsnät erbjuder dessa tjänster.

    Vill du teckna autogiro eller e-faktura söker du på Halmstads stadsnät i din internetbank.

    Du måste invänta första fakturan innan du kan teckna dig för autogiro eller e-faktura.
    Senast uppdaterad 2021-11-16 09:24:00
  • Vilka kontonummer gäller vid betalning?
    Du kan betala till följande kontonummer:
    Plusgiro: 418 86 00-3
    Bankgiro: 5029-8447

    Betalar du från utlandet gäller följande:
    SWIFT/BIC: NDEASESS
    IBAN: SE5995000099602641886003
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Fiberanslutning av flerfamiljshus (Hyresfastighet)
  • Vem bygger fastighetsnätet?
    Det är fastighetsägarens ansvar att fastighetsnätet byggs. Fastighetsnätet ingår inte i avtalet med Halmstads stadsnät. Arbetet skall vara fackmannamässigt utfört. Fastighetsägaren kan utföra arbetet själv, om den har kunskapen, annars tar man in en entreprenör för att bygga fastighetsnätet.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Vem äger anslutningen?
    Fastighetsnätet är fast egendom och tillhör fastigheten. Ägandet av fastighetsnätet tillfaller därmed fastighetsägaren. Tänk på att avtalet med Halmstads stadsnät skall tecknas om vid en försäljning av fastigheten. Fakturan går till den som står på avtalet.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Vad ingår i anslutningsavgiften?
    Vid en fiberanslutning monterar vi en först en skarvbox, företrädelsevis i källarutrymmet, om inget annat avtalats. Dem placeras efter samråd med vår entreprenör på kundprojekteringsmötet. Det är fastighetsägarens ansvar att bygga fastighetsnätet. Det innebär att dra inomhusdukt från skravboxen till varje lägenhet som skall anslutas. Fastighetsnätet måste vara fackmannamässigt byggt. Vi ansvarar sedan för att färdigställa överlämningspunkterna inne i bostäderna, vilket består av inblåsning av fiber, kontaktering samt uppslingning av fiber i tjänstefördelaren i varje lägenhet som ska anslutas.

    Månadsavgiften är 125 kr/månad. Fakturan på månadsavgiften skickas till fastighetsägaren. Varje lägenhetsinnehavare tecknar sedan de avtal för internet, tv och/eller telefoni som de önskar.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Var placeras anslutningspunkten i fastigheten?
    Om inget annat avtalats placeras anslutningspunkten i lämpligt källarutrymme. Detta bestäms på kundprojekteringsmötet mellan fastighetsägaren och entreprenören.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Kan man använda redan etablerad kanalisation i fastigheten?
    Ja, om det finns plats att installera det nya nätet i den befintliga kanalisationen.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Behöver jag en tjänstefördelare?
    Du behöver en tjänstefördelare när du beställer en TV-tjänst via Halmstads stadsnät. Du som bor i lägenhet med enbart ett nätverksuttag behöver köpa en tjänstefördelare av oss. Den kan du beställa här för 750 kr.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Definitioner
  • Tjänstefördelare
    Tjänstefördelare är den box vi monterar på väggen i villor som tecknar avtal med oss. Fiberns överlämningspunkt är inne i tjänstefördelaren. Det är till tjänstefördelaren ni kopplar router, ev dator, tv-box etc beroende på vilka tjänster ni väljer att teckna.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Kanalisation
    Kanalisation är rören där fiberkabeln blåses in.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Mbit/s (megabit per sekund)
    Mbit/s avser hastighet för dataöverföring.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Överlämningspunkt
    Överlämningspunkt är där tjänstefördelaren monteras och där tjänster överlämnas till slutkund.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Vad är avlämningspunkt?
    Om inget annat avtalats gäller avlämningspunkt för:
    - Villor vid tomtgräns alternativt i stråk, brunn
    eller skåp.
    - Flerfamiljsfastigheter i källarutrymme





    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Gbit/s (gigabit per sekund)
    Gbit/s avser hastighet för dataöverföring och motsvarar 1000 Mbit/s.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Internet
  • Vilka hastigheter har jag tillgång till?
    Idag erbjuder våra tjänsteleverantörer hastigheter upp till 1Gbit/s (1000 Mbit/s).
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Vad innebär symmetrisk hastighet?
    Symmetrisk hastighet innebär att din dator skickar och tar emot information med samma hastighet. Exempelvis om du köper en tjänst med hastigheten 100/100 Mbit/s.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Jag får ingen uppkoppling, vad gör jag?
    Börja med att starta om all utrustning. Koppla även bort eventuell extra utrustning som till exempel router och anslut dig direkt till nätverksuttaget. Om felet kvarstår, kontakta din tjänsteleverantör.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • TV
  • Hur beställer jag IP-TV/Bredbands-TV?
    För traditionell IP-TV beställer du direkt av den tjänsteleverantör som du vill sluta avtal med och som därefter också tillhandahåller din TV-box. Mer information om TV-tjänsterna hittar du i Tjänsteguiden. Beställ TV-tjänst här
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Vilka tjänsteleverantörer kan jag välja mellan?
    Du kan läsa mer om våra tjänsteleverantörer i Tjänsteguiden. Här ser du priser, erbjudanden,
    kanalpaket etc. Läs mer och beställ TV-tjänst här
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Telefoni
  • Vad är skillnaden mellan IP-Telefoni och traditionell Telefoni?
    Med IP-Telefoni (bredbandstelefoni) ringer du precis som vanligt. Den ansluts till en befintlig telefonslinga där alla telefonjack i bostaden kan användas. En skillnad är att IP-Telefoni är beroende av ström, så den fungerar inte vid ett eventuellt strömavbrott.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Vilka tjänsteleverantörer kan jag välja mellan?
    Du kan läsa mer om våra tjänsteleverantörer i Tjänsteguiden. . Läs mer och beställ Telefoni-tjänst här
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Behöver jag en speciell Telefon om jag vill ha IP-Telefoni?
    Nej, det går bra att använda en vanlig telefon.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Vad är skillnaden mellan Telefoni Standard och Telefoni Prio?
    Telefoni Standard är den vanligaste telefonitjänsten i stadsnätet. Telefonisignalen färdas tillsammans med Internetsignalen. En förutsättning är att du har en Internettjänst.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Fungerar nummerpresentation om jag har IP-Telefoni?
    Ja.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Kan jag behålla mitt telefonnummer om jag väljer att gå över till IP-Telefoni?
    Ja, alla tjänsteleverantörer tillåter att du behåller ditt nummer mot en porteringsavgift.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Företagsanslutning
  • Vad är en redundant anslutning?
    Redundant anslutning innebär att du har två fysiskt separata anslutningar från dina servrar eller ditt kontor. Nätet är byggt på ett sådant sätt att om en kabel eller växel skadas så väljer signalerna en annan väg. Skadan ska i princip inte kunna slå ut kommunikationen.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Vad är en kapacitetstjänst?
    En kapacitetstjänst levereras mellan två eller flera punkter, med kapacitet utifrån behov och önskemål. Utmärkt vid tjänster som Internet, hosting etc.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Vem äger anslutningen?
    Fastighetsnätet är fast egendom och tillhör fastigheten. Ägandet av fastighetsnätet tillfaller därmed fastighetsägaren.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37
  • Var är anslutningspunkten?
    Om inget annat avtalats är anslutningspunkten innanför närmaste yttervägg.
    Senast uppdaterad 2018-02-13 14:47:37

Våra vanligaste frågor

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna vi får. Om du inte hittar svaret här är du välkommen att skicka ett mail till
© Halmstads stadsnät AB Pilefeltsgatan 73
Box 8050
300 08 Halmstad
Snabblänkar
  • ok
    Jag vill göra en felanmälan
  • reply
    Frågor och svar
  • home
    Jag vill ansluta min fastighet
  • shop
    Jag vill beställa en tjänst